Nytt år – nya löften…

nytt årVad är det som är så magiskt med ett nytt år? Vad är det som gör att vi så gärna vill vända blad och starta på nytt?

För mig har Sockerfritt Januari blivit lite av en tradition och en form av löfte som jag lämnar i samband med det nya årets intrång. Detta året har det blivit helt galet att över 16 000 vill vara med och dela detta löfte med mig. Det är helt fantastiskt och spännande. Tänk om jag fått träffa alla 16 000 på en gång, då hade jag fattat hur galet många vi faktiskt är.

När jag för lite mer än två år sedan anordnade mitt första Utmaningsevenemang “Julutmaningan” (då gällde det att göra 50 armhävningar och 50 burpees per dag från den 1:e dec till julafton) gjorde jag det mest på skoj och tänkte att några kompisar nog skulle hänga med. Vi blev ett par hundra stycken och jag tyckte det var jättemånga. Lillejulafton anordnade jag en avslutning då vi tränade tillsammans. Det kom runt 40 personer och det var väldigt uppskattat av alla och vi hade väldigt trevligt.

Tänk om jag kunde anordnat en avslutning för alla som är med i Sockerfritt Januari. Vilken underbar känsla det hade varit att få föreläsa för 16 000 personer och sedan köra ett tufft träningspass tillsammans med er. Vilken arena kan vi låna :-)?

Det magiska med nytt år är kanske svårt att sätta fingret på men en sak är i alla fall säkert, det hjälper många att hitta motivation, kraft och styrka att försöka bryta gamla, dåliga vanor. Den riktiga utmaningen börjar ju egentligen några veckor in på det nya året. Då det nya året inte är så nytt längre, då de gamla vanorna börjar smyga sig tillbaka och motivationen inte är på topp längre.

Vad händer då? Vad måste du göra för att behålla din motivation?

Varför frågar hon det nu tänker ni? Vi är ju bara i början av det nya året, i början av vår utmaning… Ja, det stämmer såklart! Det jag vill ha sagt är att om du är ute efter att nå ett mål och vill att det ska bli en hållbar livsstil, gäller det att vara medveten om de fällor som kan uppstå när utmaningen är slut. Det gäller att hitta bra ersättare till dina gamla vanor, så bra ersättare att du känner att detta kan jag tänka mig att fortsätta med utan att det är en plåga. Även om ditt mål inte är att äta sockerfritt resten av livet (det är inte mitt mål heller) så kanske det finns vissa nya vanor som du kan tänka dig att behålla och vissa av de gamla vanorna som du kan lämna bakom dig och inte plocka upp igen.

Så mitt råd är: Ta tillvara på de nya vanorna som du känner är bra för dig, din kropp och din hälsa och som hänger med dig för att du gillar dem inte för att de är ett måste. De vanorna har med största sannolikhet bäst chans att bli hållbara i ditt liv.

Njut av det nya året och motivationen du har nu. Fundera på vad som motiverar dig nu och var beredd att plocka fram det om motivationen skulle sjunka längre fram. Vi strävar ju mot ett hälsosamt 2015, eller hur!?

Ta väl hand om dig och lycka till!

Kramar Helena

563692_551934581501012_1835614584_nBild från julutmaningen 23/12 2012

Posted on January 4th, 2015 in Personlig träning


Comments