Ålder – Bara en siffra…eller!?

Vad är det första vi vill ha reda på när vi träffar en människa? Näst efter namnet är det nog i många fall åldern på personen. När vi träffar nya människor försöker vi identifiera oss med dem genom att försöka placera in dem i ett lämpligt fack. Av bara farten funderar vi över och försöker sätta fingret på hur gammal personen. Man försöker identifiera sig med personen man har framför sig genom att lista ut åldern på personen. Inte genom att ta reda på om man har liknande värderingar, åsikter eller intressen utan om man är “på samma plan” åldersmässigt.

– Hon är så åldersfixerad tänker ni nu. Ja, det stämmer kanske men jag ber er att fundera ett steg längre. Hur tänker du själv kring ålder?

ålderFör några år sedan pratade jag dagligen med mina närmaste vänner om att jag började bli gammal och skyllde allt möjligt på min ålder. Kanske för att jag arbetar i en bransch som är ganska utseendefixerad och där medelåldern är ganska låg eller för att jag gick igenom någon form av ålderskris, inte vet jag. En sak är i alla fall säkert, omgivningen tyckte jag var ganska tjatig. Jag kommer ihåg att Alex (en nära vän på gymmet) sa till mig. -Helena, nu får du sluta prata om din ålder hela tiden, det är drygt!

När jag härom året träffade Micke hände något konstigt…för första gången på länge träffade jag en människa flera gånger utan att fundera så mycket på åldern. Jag visste och förstod att han var yngre än jag men brydde mig inte om det. Vi “klickade” som människor oavsett vilket födelsenummer som stod i våra pass. Vi hann träffas ganska många gånger innan det där med åldern kom på tal första gången. Jag kommer fortfarande ihåg min chock när han svarade “28”. – VA, du skämtar? utbrast jag.

DSC_0107Jag visste att han var betydligt yngre men jag kände inte det när vi träffades eller när vi pratade med varandra. Först när siffran var uttalad blev åldern ett problem och något konstigt. Varför? Vi var ju fortfarande samma människor med liknande värderingar, känslor och syn på livet. Vad var det stora problemet? Omgivningens åsikter, livserfarenhet, familj, vänner? Ja, listan kunde göras lång över vad som talade emot ett förhållande med så stor ålderskillnad. Jag är dock ganska övertygad om att det inte hade blivit en lika stor sak om jag hade varit man och Micke kvinna. Att mannen är äldre än kvinnan är betydligt vanligare och i de flestas ögon ok.

Jag är i vilket fall som helst väldigt tacksam att vi såg förbi “problemen” och gick vidare. Vi trivs och har ett härligt liv tillsammans oavsett vilket år vi föddes. Såklart finns det vissa fysiska problem med att kvinnan är äldre än mannen, vilket är tråkigt! Kvinnornas biologiska klocka tickar lite snabbare…. Det hjälper inte hur mycket vi jobbar för ett jämlikare samhälle. Vissa saker går tyvärr inte att påverka!

Nästa vecka fyller min älskling 30. Vi kommer att fira på annan ort precis som han önskat. Jag ska göra vad jag kan för att DU ska få den härliga dag DU är värd. Jag är glad och tacksam för att jag har träffat dig oavsett hur ung eller gammal du är.

JAG ÄLSKAR DIG MICKE! 10487357_994324937301019_6417828919024328352_n//Kramar Helena 

Bild från Fjällbacka i somras. En härlig helg som jag fick när jag fyllde år <3. Fjällbacka är Camilla Läckbergs födelseort – Läckberg har också en yngre man i sitt liv. Det är bara att gratulera ;-). D.s10533037_993775150689331_291584689864880884_n

Posted on February 18th, 2015 in Personlig träning


Comments