Vilken är din autopilot?

Har du några vanor? Är det goda vanor eller är det dåliga? Jag skulle tro att svaret hos de allra flesta blir att det finns både ock. Att vi skapar oss vanor är faktiskt inte så konstigt, det gör det lättare för oss att veta vad vi ska göra, äta, säga o.s.v. Vi ställer in vår autopilot och bara följer med på resan utan att tänka.

Frågan är då…

–   Är det säkert att vi vill ha samma autopilot under hela livet?    
–   Vill vi se, göra, äta, uppleva och höra samma saker livet ut?    

Här tror jag att alla kommer att svara, NEJ! Vi är alla intresserad av att uppleva olika saker i livet, att utvecklas och prova på nya saker.

Inuti våra kroppar har vi autopiloter som jobbar 24 timmar om dygnet. Vad får din autopilot i lön för sitt hårda slit? Autopiloten inne i din kropp är precis som du i behov av variation och utveckling. Ju längre tid autopiloten utsätts för samma vana, god som dålig, desto längre tid tar det för denna att ställa om vid en eventuell förändring.

Exempelvis om din pilot vänjer sig vid att få i sig för mycket kalorier varje dag, ställer den in sig på att det är så det ska vara. Om du sedan bestämmer dig för att minska på kalorierna blir piloten motsträvig och gör allt för att komma tillbaka till gamla vanor och få tillbaka systemet i vanlig balans.

Ett annat exempel som är väldigt tydligt är om du har ett långt träningsuppehåll och sedan ska komma igång igen. Kroppen har ställt in sig på att inte vara i rörelse och gör så mycket motstånd som möjligt för att allt ska återgå till det vanliga.

Enligt studier som har gjorts på människor som har velat ändra på någon vana så tar det 21-28 dagar så det gäller att ha tålamod. Läs gärna mer på länken nedan. http://psykologisk.se/hur-lang-tid-tar-det-att-andra-ett-beteende/

Tänk på att ge din autopilot upplevelser, variation och utmaningar. Hur vill du att din autopilot ska arbeta? Fundera ut någon vana som du är nöjd med hos din autopilot. Utmana sedan honom/henne i sitt arbete genom att fundera ut en ny vana som du vill ställa in. Låt omställningen ta tid och ha tålamod, din autopilot vill såklart ditt bästa men det tar lite tid för honom/henne att förstå  ;-).

Lycka till med din autopilot och njut av din resa!

Trevlig helg!

Helena

 

Posted on December 15th, 2011 in Personlig träning


Comments